dijous, 5 de juny del 2008

Ple d'ahir a la Seu del Districte

Ahir a la nit es va dur a terme la participació al Ple de l'Ajuntament de Districte. Hi van assistir en Tedo, en Kim i l'Eudald que, com a un dels portaveus, va fer la intervenció que seguidament us transcric.

Abans Convergència va preguntar sobre l'assignació de places i sobre l'entorn de l'escola Acàcies però la regidora va contestar en general i al final.

"Bona nit,
Em dic Eudald Clota i sóc el portaveu del Col·lectiu de Pares i Mares sense Escola dels barris del Poblenou, Diagonal Mar-Front Marítim i Provençals del Poblenou, format per una cinquantena de pares i mares que no podran matricular els seus fills, en la majoria dels casos, en cap de les opcions triades.

Durant el període de presentació de sol·licituds de preinscripció escolar del primer curs del segon cicle d'educació infantil (P3) hem seguit les instruccions del Consorci d'Educació hem ordenat les escoles per ordre de preferència. També hem seguit les indicacions del Sr. Hereu, que en la Guia de centres educatius ens diu: "[...] moltes famílies hauran de triar escola o institut per als seus fills. A l'Ajuntament sabem com n'és d'important estar ben informats per poder escollir la millor opció."
En aquesta mateixa Guia el conseller d'Educació Sr. Maragall diu: "Volem que les famílies puguin fer la seva tria amb la màxima llibertat".

I a la Resolució EDU/349/2008 de 8 de febrer, l'article 5.4 estableix: "A la sol·licitud s'hi poden indicar peticions d'admissió en diversos centres [...] relacionats per ordre de preferència".

Després de la publicació de les llistes d'admesos hem constatat que el Consorci d'Educació ha adjudicat una escola d'ofici a la major part del nostre Col·lectiu. Aquesta escola no és cap de les opcions triades pels pares, en molts casos entres 6 opcions.

Del 27 al 29 de maig hi havia el període de renúncia a la plaça assignada d'ofici i la possibilitat d'escollir-ne una altra. El criteri d'elecció d'escoles una vegada s'ha renunciat a l'assignada d'ofici és "el primer que arriba"! Així doncs, els pares que ja estaven disgustats per no haver pogut tenir plaça en cap de les opcions triades havien de passar la nit (i la van passar! I plovent!) del 26 al 27 de maig davant de la Farinera del Clot. En plena època de la informàtica! No creiem que sigui tan difícil habilitar un sistema per evitar aquesta situació lamentable i tercermundista. Exhortem enèrgicament la Seu de Districte a iniciar tots els mecanismes per tal que aquesta situació no s'hagi de repetir mai més.

La solució que ens ofereix l'Administració, a instància del nostre Col·lectiu, és apropar el CEIP Sant Martí, ubicat actualment al c. Pamplona i Ramon Turró, al passatge Burrull amb la Rambla del Poblenou, atès que és en aquesta zona on es concentra la demanda.

Pensem que aquesta solució és conjuntural i insuficient. Conjuntural perquè els problemes duraran el que triguin a acabar-se les obres, 3 anys en el millor dels casos. Insuficient perquè no totes les famílies del Col·lectiu s'hi podran matricular i hauran d'acceptar per força l'escola que els han assignat.

Per tot això els preguntem:

* Quines actuacions pensa tirar endavant la Seu del Districte de Sant Martí per garantir el dret a escollir almenys una de les escoles triades en aquests barris?"


La resposta de la regidora d'Educació, Montserrat Ballarín, va ser:

-Faran més escoles.
-Felicitar el Col·lectiu per la feina que ha fet i pel diàleg que ha mantingut amb l'Administració.
-Culpabilitzar-se de la mala ubicació inicial de Sant Martí (no es correspon amb el lloc on hi ha més mancança de places, el Poblenou) i, per tant, acostar-la al barri (és oficial perquè tot el que es diu al Ple consta en acta de la manera que s'ha dit).
-Continuen valorant molt l'escola de proximitat.
-La llibertat d'escollir està condicionada al fet que hi hagi places lliures.
-Hi ha escoles més triades i n'hi ha que menys (no s'ha aprofundit més en les escoles Acàcies i Virrei Amat).
-Han fet ampliació de ràtio en 1 nen i ampliació en 1 grup.
-I, per acabar, el discurs institucional: 90% ha entrat a l'àrea de proximitat, bla, bla, bla.


-La representat de Convergència, per acabar, li va preguntar directament: "Així doncs és oficial que el CEIP Sant Martí es traslladarà a la Rambla del Poblenou?" I va respondre: ".", ras i curt, però sense parlar de terminis ni condicions.

dilluns, 2 de juny del 2008

Pares del Poblenou i Gràcia reclamen escoles públiques

Avui al diari Metro a la pàgina 4, surt un article sobre el tema de les escoles on parla del nostre col·lectiu i del de Gràcia.

Pares del Poblenou i Gràcia reclamen escoles públiques

Volem escoles públiques! Un lema del anys de la transició, torna a sentirse amb força Barcelona. Dues plataformes de pares s'han constituït a Gràcia i el Poblenou per reclamar més centres públics. Es queixen que 60 famílies, 30 per cada zona, s'han quedat sense cap de les escoles que volien...

Article complet en .pdf:
http://www.readmetro.com/show/es/Barcelona/20080602/1/4/

Enllaç:
Diario Metro. Catalunya

Escollir sis opcions per quedar fora de totes

La notícia del lector Diari Avui (2 de juny del 2008)

Escollir sis opcions per quedar fora de totes

Escollir l'escola per als fills és sempre una decisió complicada, especialment si, un cop feta la tria, la plaça assignada és una que no entrava en cap cas en les previsions dels pares. Aquesta és la situació que denuncia el Col·lectiu de Pares i Mares Sense Escola del Poblenou, que després d'omplir el formulari amb les sis opcions jerarquitzades, no n'han aconseguit cap. "És un problema de previsió, perquè la zona de Diagonal Mar està creixent molt amb gent jove, i si l'any passat ja hi va haver problemes amb les places, era evident que aquest any n'hi hauria més", expliquen els pares d'aquest col·lectiu, que asseguren que el barri disposa de molts espais per aixecar-hi escoles noves. Vista la situació, el Consorci d'Educació de Barcelona va optar per ampliar la ràtio en un nen per grup a les nou escoles públiques i concertades proposades, de manera que cap nen hagués d'anar a l'escola fora de la zona. El problema que denuncien els pares és que a molts se'ls han assignat "escoles gueto", amb un elevadíssim percentatge de gent immigrant, cosa que atribueixen a "la mala gestió del departament, que ha permès crear aquest tipus de guetos", com també va denunciar el Síndic de Greuges. En aquest moment els pares esperen les respostes a les seves al·legacions, com també passa al districte de Gràcia, on un any més una cinquantena de famílies s'estan mobilitzant per denunciar que el centre que se'ls assigna "no concorda amb la política d'escola de proximitat", perquè els toquen escoles "molt allunyades de casa", tot i que dins del districte. En aquest cas una trentena de famílies han acabat rebent una assignació d'ofici que no s'adiu amb la seva tria.

Enllaços:
La notícia del lector Diari Avui (2 de juny del 2008)
Edició digital AVUI.cat


Greu falta de planificació per part de l'Administració

Avui som notícia a l'ADN, Pàg. 3!

El barri del Poblenou ha registrat enguany un notable desequilibri entre l'oferta i la demanda educativa.

El Col·lectiu Pares i Mares Sense Escola, s'ha mobilitzat per denunciar la "greu falta de planificació per part de l'Administració" pel que fa a l'oferta educativa al Poblenou. Segons un dels seus membres, l'Eudald, és necessari "un repartiment just i equitatiu dels alumnes immigrants". A més, insta a l'Administració a "obrir noves línies en les escoles amb més demanda".

Segons apunta el Síndic de Greuges, la "concentració escolar de l'alumnat estranger es continua incrementant" la qual cosa "ajuda a consolidar la guetització dels centres". Fins que el conflicte no trobi sortida, els pares del col·lectiu seguiran lluitant per defensar el seu dret a escollir escola, un dret que ara creuen "vulnerat".

L'enllaç a la notícia és aquest: Desequilibri escolar

Enllaç:
ADN.es Barcelona